Bli kjent med vår historie
Fra Ontarios dype skoger til Golsfjellets vidder
Historien om Vesle Skaugum
– kort fortalt
Historien om Vesle Skaugum ligger bokstavelig talt på og i veggene på stedet. Starten på det som ble et ferie- og rekreasjonssted for Luftforsvarets personell i Canada under 2. verdenskrig, har sin bakgrunn i etableringen av Flyvåpnenes treningsleir (F.T.L.) i Toronto med navnet Little Norway. Denne ble tatt i bruk på sensommeren 1940, og offisielt åpnet 10. november samme år.
Fra idé til virkelighet
Kaptein Ole Imerslun Reistad, flyver i Hærens flyvåpen, ble sjef ved F.T.L. i april 1941. Han mente at mannskapene hadde behov for aktiviteter som friluftsliv og sport i «norske» omgivelser, noe som bylivet i Toronto ikke kunne gi dem.
Major Reistad kjøpte derfor et gammelt handelssted, Interlaken, ca. to timers kjøretur fra Toronto. Finansieringen var tilskudd fra mannskapene ved F.T.L. og gaver fra bemidlede nordmenn i Sør-Amerika, Canada og USA. Bygningene ble restaurerte, og nye kom til. Et canadisk fond, Vesle Skaugum Incorporated, eid og styrt av de menige mannskapene ved F.T.L., sto for driften, og befal og offiserer kunne bli medlemmer i fondet mot å betale en avgift. F.T.L. leide fasiliteter på stedet til bruk for bla. rekruttskole og annen kursaktivitet, og bidro derved til driften.
En finansiell kamp
Vesle Skaugum ble mye brukt av alle kategorier nordmenn som hadde tilknytning til de norske styrkene under krigen. Kronprinsfamilien som levde i USA under krigen, benyttet stedet ofte. Ved krigens slutt ble stedet solgt til Kiwanis Club, og pengene ble satt på bank i Canada i for bruk til bygging av Vesle Skaugum i Norge.
Noen offentlige institusjoner i Norge prøvde å få disposisjonsrett over disse midlene, men grepet med å ha et eget fond i Canada forhindret dette. Det var «gutta» sine penger, ikke Den Norske Stats.
Etablering av Vesle Skaugum Fondet
8. april 1949 ble Vesle Skaugum Fondet etablert i Norge. Nå styrt og eid av tidligere mannskaper fra F.T.L. Luftforsvaret, støttet de helhjertet opp om fondet og planene om bygging av et Vesle Skaugum i Norge.
Oberstløytnant Reistads ambisjon
Oberstløytnant Reistad sto i spissen også for dette arbeidet, men valg av tomt ble krevende. Mangel på byggematerialer etter krigen ble også utfordrende. Reistads «Kongstanke» var å bygge Vesle Skaugum i Holmenkollen-området, ferdig til vinter OL i 1952. Der skulle deltakere fra Canada og USA bo gratis som takk for hjelpen under krigen. Tomt ble tatt ut i Holmenkollen, men intern motstand i Oslo kommune satte en stopper for valget.
Nytt liv for Vesle Skaugum
Oberst Ole Reistads bortgang 22. desember 1949 satte planene på vent. Etter en tid fikk styret i Vesle Skaugum Fondet områdd seg, og fikk fart på arbeidet. Stedsvalget ble nå avgjort, og en viktig faktor i valget var byggingen av Klanten flyplass på Golsfjellet. Her så man mulighetene for å kombinere bruk av flyplassen og et nytt Vesle Skaugum.
Offisiell åpning og utvidelse av Vesle Skaugum
Arbeidet gikk framover, og søndag 22. mars 1953 ble Vesle Skaugum ved Tisleia på Golsfjellet åpnet av Kronprins Olav og Prinsesse Astrid. Dette «Luftforsvarets feriested» har over flere år blitt utbygget og forbedret, bla. har spisestuen blitt utvidet med RAFA Wing og Veteranstua. Reistadstua (peisestua) ble utvidet med Dugnadsstua, og forlegningskapasiteten er blitt forbedret og utvidet. Vertskapet har fått egen leilighet på stedet, noe som ikke var tilfelle i 1953.
Ivaretakelse av Luftforsvarets arv
Vesle Skaugum Fondet har i dag ansvaret for driften av stedet. Luftforsvaret har sterke interesser av at dette forvaltes på en forsvarlig måte, og at Forsvarsgrenens historie fra Canadatiden under 2. verdenskrig ivaretas på respektfullt vis. Kun gjenstander og bilder som knyttes til Luftforsvarets aktiviteter under 2. verdenskrig vises fram på stedet.
Historien bak hver gjenstand kan leses i informasjonsfoldere som er lagt fram i Reistadstua. Så dersom det er et ønske å sette seg bedre inn i denne historien, så anbefales så absolutt et besøk til «Luftforsvarets feriested Vesle Skaugum».
Svartbjørnene i «Little Norway» og på «Vesle Skaugum» i Canada kom til Norge etter krigen. Historien om dette kan du få på Vesle Skaugum. Bildet viser bjørnen «Funny» som var i Little Norway» og som nå er i utstoppet stand på Vesle Skaugum.